Sve o kašlju

Bez obzira da li je kašalj produktivan ili neproduktivan (suh): Kašalj je uvijek dosadan i neugodan!

Kašalj kao simptom

Prvo se javlja suh, nadražujući kašalj, a zatim kašalj postaje produktivan s izlučivanjem sluzi - ali je uvijek dosadan i neugodan. Kašalj je tipičan simptom prehlade, a može biti posebno uznemirujući tokom noći. Kašalj se ne smije trpiti u tišini - treba se pravilno liječiti!

Tipični uzroci kašlja

Postoje dvije vrste infekcija disajnih puteva koje mogu pratiti običnu prehladu:

  • Infekcija gornjeg disajnog puta, npr. rinitis ili sinusitis
  • Infekcija donjeg disajnog puta, npr. bronhitis

U tim slučajevima kašalj je često simptom akutne infekcije gornjeg i/ili donjeg disajnog puta. Ove infekcije su uzrokovane virusima i obično traju od nekoliko dana do dvije sedmice. Takve virusne infekcije su češće tokom hladnog vremena.

Faze Kašlja

bronchostop
Grafički prikaz: Faze kašlja i aktivnih komponenti lijeka Bronchostop sirup

Općenito govoreći, kašalj se može podijeliti u dvije kategorije: suhi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvijek lako razlikovati suhi kašalj od produktivnog kašlja i to čak postaje teže tokom razdoblja preklapanja.

Suhi kašalj je kašalj koji pecka i iritira, zbog iritacije grla uzrokovane stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. U ovoj vrsti kašlja nema sluzi ili šlajma. Suhi kašalj najčešće se liječi antitusicima.

Produktivni (prsat) kašalj karakteriše formiranje sluzi ili flegma u plućima. Refleks kašlja je mehanizam koji izbacuje flegmu kako bi očistio pluća. Prsat kašalj se obično liječi ekspektoransima.

Počnite liječenje rano!

Rano liječenje je važno, jer u suprotnom infekcija može napredovati u teži oblik bolesti (npr. bronhitis). Bakterije često iskoriste oslabljenost imunološkog sistema virusnom infekcijom. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (tzv. sekundarne bakterijske infekcije). Simptom koji može pomoći da se razlikuje bakterijska od virusne infekcije je boja iskašljane sluzi:

Kod virusnih infekcija, ispljuvak je često sluzast i bjelkast. "Obična prehlada" je obično uzrokovana ne-akutnom virusnom infekcijom. Tipični simptomi prehlade su kašalj, „šmrcanje“, grlobolja, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena temperatura ili groznica.

Kod bakterijske infekcije ispljuvak obično bude žućkasto-zeleno obojen.

Ako simptomi potraju duže od 1 sedmice u drugom slučaju, trebate posjetiti ljekara bez odgađanja, jer liječenje antibioticima može biti neophodno.

Postoji biljno liječenje kašlja!

Kod kašlja, biljni preparati, kao što su ekstrakti timijana ili korijena bijelog šljeza imaju dugu tradiciju u simptomatskom liječenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko dejstvo. Nadalje povećava aktivnost cilijarnih resica u bronhima, čime se olakšava iskašljavanje. Korijen bijelog šljeza smiruje nadraženo grlo i time pomaže da se ublaži kašalj.