Sve o kašlju

Bez obzira na vrstu kašlja: Kašalj je uvijek dosadan i neugodan!

Kašalj kao simptom

Prvo se javlja suh, nadražujući kašalj, a zatim kašalj postaje produktivan sa izlučivanjem sluzi - ali bez obzira na vrstu, kašalj je uvijek dosadan i neugodan. Kašalj je tipični simbol prehlade i može biti posebno uznemirujući tokom noći.

Tipični uzroci kašlja

Postoje dvije vrste infekcija disajnih puteva koje mogu pratiti uobičajenu prehladu:

  • a) Infekcije gornjeg disajnog puta npr. rinitis ili sinuzitis

  • b) Infekcije donjeg disajnog puta npr. bronhitis

U tim slučajevima kašalj je često simptom akutne infekcije gornjeg i/ili donjeg disajnog puta. Ove infekcije su uzrokovane virusima I obično traju od nekoliko dana do dvije sedmice.

Faze Kašlja

bronchostop
Grafički prikaz: Faze kašlja & aktivne komponente Bronchostop sirupa

Generalno govoreći kašalj se može podijeliti u dvije kategorije: suhi kašalj i produktivni kašalj. Nije uvijek lako razlikovati suhi kašalj od produktivnog, a čak postaje i teže tokom faze preklapanja.

Suhi kašalj je nadražajni kašalj s osjećajem škakljanja u grlu zbog nadražene sluznice uzrokovane stranim česticama, prašinom ili infekcijom grla. Kod ove vrste kašlja ne proizvodi se sluz ili gusti sadržaj. Suhi kašalj obično se tretira antitusicima (lijekovima protiv kašlja).

Produktivni kašalj karakteriše se stvaranjem sluzi I gustog sadržaja u plućima. Refleks kašlja je mehanizam kojim se taj sadržaj izbacuje kako bi se očistila pluća. Produktivni kašalj se obično tretira ekspektorasima (lijekovima za iskašljavanje).

Počnite sa liječenjem što prije

Rano liječenje je važno jer u suprotnom infekcija može napredovati u teži oblik bolesti (npr.bronhitis). Bakterije često iskoriste oslabljenost imunološkog sistema virusnom infekcijom. To može dovesti do dodatne bakterijske infekcije (takozvane, sekundarnebakterijske infekcije). Jedan od znakova koji mogu pomoći u razlikovanju bakterijske infekcije od infekcije uzrokovane virusima je boja izlučene sluzi:

Kod virusnih infekcija, ispljuvak je često sluzav i bjeličast.. "Obična prehlada" je najčešće uzrokovana akutnom virusnom infekcijom. Tipični simptomi prehlade su kašalj, "šmrcanje", grlobolja, ponekad bol u mišićima, glavobolja i povišena temperatura ili groznica.

Kod bakterijskih infekcija ispljuvak je više žućkasto-zelene boje.

Ako simptomi potraju duže od 1 sedmice, u posljednjem slučaju, trebate bez odlaganja posjetiti ljekara, jer liječenje antibioticima može biti neophodno.

Postoji biljni lijek za kašalj

Biljni lijekovi kao što su ekstrakti timijana ili korijea bijelog šljeza, imaju dugu tradiciju u simptomatskom liječenju kašlja. Timijan ima sekretolitičko i spazmolitičko djelovanje. Nadalje, povećava aktivnost cilija u bronhima , čime se olakšava iskašljavanje. Korijen bijelog šljeza ublažava iritiranost grla i tako pomaže u ublažavanju nagona na kašalj.