Lijekovi za prehladu

Ne postoji stvarna zaštita od virusa prehlade - ali možete te dosadne simptome prehlade liječiti učinkovito

cold remedies
Ne postoji stvarna zaštita od virusa prehlade, ali…

…možete te dosadne simptome prehlade liječiti učinkovito

Prehlade je jedna od najčešćih bolesti. Prehlada se javlja do četiri puta godišnje, kod djece I češće. Deset epizoda prehlade godišnje kod djece su sasvim normalne. Budući da postoji više od 300 različitih vrsta virusa prehlade, prebolovane infekcije prehlade ne daju trajni imunitet. Iako ne postoji ništa što se može učiniti protiv virusa koji uzrokuju prehlade, simptomi prehlade mogu biti tretirani prilično dobro, što donosi olakšanje pacijentima! Čak i ako ne postoji stvarna zaštita protiv virusa prehlade, simptome prehlade možete liječiti učinkovito, tako da I dalje možete uživati u danu uprkos prehladi!

Uobičajeni simptomi i trajanje prehlade

cold processing graphic English 72 dpi

Osim simptoma kao što su curenje iz nosa i grlobolje, a ponekad povišenu temperaturu ili groznicu, simptomi prehlade također uključuju neugodne glavobolje, bolove u mišićima i opštu slabost. Osjećate se jednostavno slomljeno. Kao što glasi izreka, o trajanju prehlade: "Tri dana dolazi, tri dana boravi i tri dana odlazi". Upravo tako! Prehlada se zadržava oko sedam dana - i u većini slučajeva nakon toga prolazi.

Uobičajeni tok bolesti

Prvo, prehlada najavljuje svoj dolazak škakiljanjem u grlu i blagom drhtavicom. Potom slijedi curenje nosa. Nakon jednog do dva dana grlobolja i curenje nosa se pogoršavaju. Izrazita otečenost sluznice nosa otežava disanje kroz nos. U tom trenutku, vrlo često pacijenti se žale na glavobolju i/ili opštu slabost i bolove u tijelu. Nakon što virus dopre do bronhija, infekcija se pogoršava četvrtog dana uz jak kašalj. Groznica (ili povišena temperatura)uočena kod mnogih pacijenata je još jedna posljedica infekcije.

Prevencija širenja prehlade

Prehlada se prenosi sa osobe na osobu "kapljičnim putem": Ljudi kašlju ili kišu u vas. Svaki put kad se to dogodi, milioni virusa rasprše se zrakom I sitne kapljice ostaju lebdjeti u zraku nekoliko minuta, dok se na taj način izbačeni virusi mogu zadržati u zraku satima. Sa svakim udahom, virusi mogu ući u disajne puteve drugih ljudi. Ili se rukujete sa nekim ko ima prehladu, a kasnije dodirnete vlastita usta - naučnici su otkrili da su ruke veliki izvor prenosa virusa!

Često pranje ruku e prvi korak koji treba preduzeti u sprečavanju širenja virusa. Jak imuni sistem će se pobrinuti za ostalo - drugim riječima, izboriti se sa preostalim virusima. Poznato je da će slab imuni sistem prije podleći običnoj prehladi nego jak imuni sistem!

Posebno tokom zime važno je unositi dovoljne količine vitamina i jesti svježe voće i povrće više puta dnevno! Odgovarajuća tjelovježba i san također jačaju imuni sistem.

Prepoznajte i izbjegnite saveznike prehlade
 • Niske temperature mogu povećati rizik od prehlade: Niske temperature slabe odbrambene snage organizma time što smanjuju protok krvi kroz sluznice. Dovoljno je da imate hladna stopala i to će dati signal tijelu da je "izloženo", zbog čega će doći do sužavanja krvnih žila.

 • Pretople prostorije također pogoduju prehladama: topao zrak isušuje membrane sluznice, koje su najvažnija prepreka mikroorganizmima, i time ih čini propusnijim za mikroorganizme. Tada virusi mogu lakše prodrijeti kroz sluznicu i naseliti se.

 • Stres takođeru velikoj mjeri slabi odbrambeni sistem tijela: snižavanje razine stresa na primjer, planiranjem vježbi opuštanja tokom dana, pomaže u jačanju imuniteta i odbrambenog sistema tijela!

Šta činiti za prevenciju prehlade
 • Pijte najmanje dvije litre vode dnevno! To čini sluznicu vlažnom! Suha sluznica je najpogodnija za širenje bakterija i virusa.

 • Pobrinite se da vježbate dovoljno, najbolje vani na svježem zraku! To se odnosi I na zimsku sezonu - ne zaboravite obući toplu odjeću! Kada izlazite vani u jesen i zimu, treba nositi šal, rukavice i kapu. Zimi se gubi puno tjelesne toplote, posebno iz glave.

 • Pobrinite se za dovoljno ugodnog sna! Istraživanja su pokazala da dovoljno sna štiti od infekcije! Potrebna količina sna razlikuje se od osobe do osobe, no obično je to između šest I deset sati. Mirovanje je također temeljni dio liječenja prehlada, gripe i drugih infektivnih bolesti.

 • Uravnotežena ishrana! To također uključuje dovoljan unos vitamina. Vitaminski proizvodi iz apoteka pružaju vam sigurnost.

 • Trenirajte svoj imuni sistem sa naizmjeničnim tuširanjem toplom I hladnom vodom, saunom i vježbama izdržljivosti.

 • Perite ruke nekoliko puta dnevno.

 • Provjetravajte prostorije redovno i spriječite da zrak u njima postane suh.

 • Ako je moguće, tokom jeseni i zime, izbjegavajte mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi. Upravo na takvim mjestima nalazi se mnoštvo virusa prehlade.

Kako do olakšanja

U slučaju da ipak dobijete prehladu, sljedeći koraci mogu vam pomoći da dođete do olakšanja!

 • Dovoljno odmora

 • Dovoljno sna

 • Provjereni kućni lijekovi kao što su hladni oblozi za grlo i/ili noge, inhalacije…

 • Svjež zrak

 • Dovoljno vlage u prostorijama

Ni u kojem slučaju nemojte pušiti jer štetne tvari iz duhanskog dima također škode sluznici koja je već napadnuta virusima.

Posjetite ljekara ako…
 • prehlada potraje duže od deset dana.

 • ako imate visoku temperaturu ili ako temperatura i bol traju duže od dva dana uprkos lijekovima.

 • sadržaj koji iskašljavate ima žućkasto-zelenu boju. U tom slučaju možda se radi o bakterijskoj infekciji koja se, u nekim slučajevima, liječi antibioticima.

 • grlo postane prilično bolno ili ako bol traje više od tri dana.

 • jezik ili sluznica grla obloženi su bijelim ili žutim naslagama što može ukazivati na gljivičnu infekciju.

 • na krajnicima se vide gnojni čepovi.

Kako prepoznati prehladu

U slučaju obične prehlade glavni simptomi su surenje iz nosa, grlobolja i glavobolja. Bolest se može javiti u bilo koje doba godine. S druge strane, influenca, poznatija kao gripa, pojavljuje se samo u vrijeme epidemije kada virusi influence kruže. Drugim riječima, ljeti obično nema epidemije gripe. U slučaju gripe, bolest je teška, nastupa relativno brzo i praćena je visokom temperaturom koja vrlo često uopšte ne reaguje ili reaguje jako slabo na mjere koje se poduzimaju za njeno snižavanje. Drugi važan pokazatelj je jaka bol u mišićima.

Vrlo je važno brzo započeti liječenje jer u suprotnom virus gripe može osvojiti tijelo mnogo lakše, pa se na borbu protiv virusa gubi dragocjeno vrijeme.

Zarazne bolesti poput gripe prenose se sa jedne osobe na drugu. Zbog tog rizika od zarazne infekcije WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje vakcinaciju za sve, kako bi svi bili zaštićeni i kako bi se zaustavilo širenje bolesti. Vakcinacija se preporučuje posebno kod djece, starijih osoba, trudnica i pacijenata sa prethodnim poremećajima ili rizikom od komplikacija. Budući da se virusi influence krajnje brzo mijenjaju, svake godine pojavljuju se druge varijante virusa, pa se vakcinacija treba ponavljati svake godine.